De kleur van de whisky varieert van helder tot uitermate donker. De kleurtint is altijd een interessant criterium in de nosing and tasting van je favoriete whisky. Waar komen de kleuren vandaan? Het verse destillaat (newmade spirit) is een heldere vloeistof. De natuurlijke kleuring ontstaat door rijping op eikenhouten vaten.
Gedurende deze rijpingstijd zijn er verschillende factoren die van invloed zijn op de kleuring van het destillaat:
- De duur van rijping: hoe langer het destillaat met het hout van het vat in contact, dus hoe langer de looptijd, hoe intenser de kleur.
- Het soort vat: Meestal is het vat een ex-bourbon vat afkomstig uit Amerika of gebruikte sherry vaten (Schotland). Elke soort vat geeft de whisky zijn kenmerkende tint.
- Hoe vaak is een vat gebruikt: Vaten worden meestal meer dan één maal gebruikt voor rijping van de whisky. Bij ieder rijping geeft het vat haar kleurstoffen af, dus bij een vat dat voor een tweede keer wordt gebruikt zullen de af te geven kleurstoffen minder zijn, dat wil zeggen dat na de eerste rijping de volgende whisky minder intens gekleurd is.
- De grootte van het vat: des te kleiner de inhoud van het vat, des te meer contact van het destillaat met het hout. Hierdoor rijpt de whisky sneller en wordt er meer kleur afgegeven.
- De temperatuur van de rijping: De temperatuur verhoogt de oplosbaarheid van de kleurstoffen, bij hogere temperaturen zal het destillaat sneller kleurstoffen opnemen (een goed voorbeeld hiervan zijn de indiase whisky van Amrut en Paul John).
- Kunstmatig toegevoegde kleurstoffen: Enkele whiskies krijgen een kunstmatige kleurstof toegevoegd (caramel genaamd) deze kleurstof is de enige toevoeging die is toegestaan en is smaakloos. De mening omtrent het toevoegen van kunstmatige kleuring lopen sterk uiteen, het mag duidelijk zijn dat de fabrikant meent dat de whisky door kleuring attractiever wordt voor de klant, zelfs na rijping, bijvoorbeeld door kleuring: Sommige distilleerderijen gebruiken hun producten Zuckercoleur minuten bedragen kleurstof, of het een steeds dezelfde kleur handhaven of zelfs de whisky een waardevolle uitstraling.