Welke soorten Whisky zijn er?

Sommige whiskystijlen zijn sterk gereglementeerd en andere niet. Bourbon, bijvoorbeeld, moet aan bepaalde criteria voldoen om die naam op het etiket te mogen gebruiken. Een “blended whiskey” met het algemene label kan daarentegen overal worden gemaakt en alle ingrediënten en productiemethoden gebruiken. Elke stijl heeft ook zijn eigen kenmerken, wat drinkers met een verschillende smaak aantrekt.

whiskysoorten welke
  • Single Malt Whiskey: Deze term wordt gebruikt om een whiskey aan te duiden die geproduceerd is in een enkele distilleerderij met een enkel gemout graan. Je vindt single malts in scotch, Ierse en Japanse whiskeys, en whiskeys uit andere landen.
  • Blended Whiskey: De term verwijst naar elke whiskey die een blend is van verschillende whiskeys die reeds gerijpt zijn. Meestal gaat het om whiskeys gedistilleerd uit verschillende graansoorten. Canadese en Ierse whiskeys, evenals scotch, behoren tot de blended whiskeys. Het wordt ook gebruikt voor whiskeys die niet in één van de standaard stijlen vallen.
  • Irish Whiskey: Deze whiskey moet in Ierland gedistilleerd worden en wordt meestal geblend, hoewel er ook single malts verkrijgbaar zijn. Gewoonlijk wordt Ierse whiskey drievoudig gedistilleerd uit ongemoute gerst en moet hij minstens drie jaar rijpen. De stijl staat bekend als zacht, licht en zeer drinkbaar.
  • Bourbon Whiskey: Deze stijl kan enkel in Amerika gemaakt worden en heeft de strengste regels. Hij moet gemaakt zijn van minstens 51 procent maïs, gedistilleerd worden tot niet meer dan 160 proof, in vaten gerijpt worden tot niet meer dan 125 proof, en rijpen in nieuwe, verkoolde eiken vaten. De smaak varieert, maar de meeste bourbon heeft een robuuste smaak.
  • Scotch Whisky: Scotch omvat single malts gemaakt van gemoute gerst en blended whisky’s die graanwhisky bevatten. De kenmerkende smaak is een rokerigheid die ontstaat door het drogen van de mout boven een turfgestookt vuur. Verschillende regio’s van Schotland produceren ook single malts met individuele kenmerken.
  • Tennessee Whiskey: De meeste bepalingen voor bourbon gelden ook voor Tennessee whiskey, maar het moet in de staat zelf gemaakt worden. Het gaat ook door een houtskool filtering genaamd het Lincoln County Proces, dat de whiskey milder maakt terwijl het een lichte verbrande houtsmaak geeft.
  • Canadese Whiskey: Canada is beroemd voor blended whiskey’s die tot de zachtste ter wereld behoren. Rogge is een favoriet graan, hoewel de whiskeys die in de blends gaan gemaakt worden van een variëteit aan granen. Het is niet ongewoon voor een Canadese whiskey om 20 of meer ingrediënten te gebruiken-meestal whiskey, maar ook dingen zoals sherry-in een blend.
  • Japanse Whisky: Japan leerde whisky maken van Schotland, dus de technieken en karakteristieken zijn zeer gelijkaardig. De nadruk ligt op single malts met turfachtige aroma’s en ze worden beschouwd als zeer fijne whisky’s.
  • Rye Whiskey: Er is geen geografische benaming voor rogge whiskey, hoewel veel ervan in Noord Amerika wordt gemaakt. In plaats daarvan, concentreert het zich op het gebruik van rogge; kleinere proporties van andere granen kunnen ook gebruikt worden. Rye whisky’s hebben de neiging gedurfd en kruidig te zijn.
  • Moonshine: Ook wel “white dog” of, in Ierland, potcheen genoemd, moonshine is niet gerijpte whisky. In wezen is het ruwe whisky rechtstreeks uit de distilleerketel (eventueel verdund) zonder de zachtheid, kleur of extra smaken die door houten vaten worden toegevoegd. Ooit was het voorbehouden aan distilleerkolven en illegaal gemaakte zelfgemaakte likeur, maar tegenwoordig is er een groeiende legale markt voor.